Primjena algoritama strojnog učenja u računalnoj sigurnosti : završni rad - Brlek, Arijana (A. Brlek, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu dan je pregled najčešće korištenih algoritama strojnog učenja u računalnoj sigurnosti, pogotovo sustava za detekciju neovlaštenog napada koji se temelje na anomalijama. Takvi sustavi na osnovu normalnog ponašanja korisnika detektiraju nelegalnog korisnika. Za to se koriste različite metode i pristupi, a jedna od njih je ponašajna biometrija. Biometrijske metode kao što je dinamika tipkanja mogu biti korištene za autentikaciju. Implementiran je jednostavan sustav za otkrivanje neovlaštenog pristupa baziran na dinamici tipkanja i testiran s dvije vrste algoritma strojnog učenja. Na kraju su prezentirani eksperimentalni rezultati dobiveni nad različitim skupovima za učenje i testiranje.