Dimenzioniranje pogona električnog vlaka na temelju vučno kočne karakteristike : diplomski rad - Horvat, Domagoj (D. Horvat, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog diplomskog rada je dimenzioniranje pogona električnog vlaka na temelju vučno - kočne karakteristike. Prilikom izrade ovog diplomskog rada korišteni su programski alati Matlab i Simulink. Za izradu simulacije vožnje odabrana je ruta Dugo Selo - Harmica na kojoj se nalazi ukupno 18 stanica i dugačka je 47.27 km. Simulacija vožnje napravljena je u Matlabu uzimajući u obzir realna ubrzanja vlaka i dozvoljene brzine na pojedinim dionicama. Bitni podaci koji se računaju u simulaciji vožnje su brzina, akceleracija i nagib, a računaju se za svaki diskretni segment puta. Podaci dobiveni simulacijom vožnje koriste se u Simulink modelu električnog vlaka. U njemu se izračunavaju sve radne točke za vrijeme vožnje odabranom rutom, a korištenjem algoritma za određivanje snage pogonskog motora dobije se minimalna snaga motora potrebna da se omogući željeni režim vožnje.