Klasifikacija i analiza stavova u korisničkim komentarima na internetu : završni rad - Paljak, Ivan (I. Paljak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Korisnički komentari na internetu vrijedan su izvor informacija za analizu stavova i mišljenja ljudi o događajima i njihovim protagonistima, političkim odlukama i političkim subjektima, ideološkim pitanjima, kontroverznim temama itd. Računalna analiza stavova razmjerno je novo područje u okviru analize prirodnog jezika koje se bavi automatskom klasifikacijom i analizom stavova izraženih u tekstu, primjerice korisničkih komentara na internetu. Riječ je o posebno izazovnom zadatku, dodatno otežanom zbog vrlo niske jezične kvalitete korisničkih komentara. Problemu klasifikacije u okviru završnog rada pristupili smo metodom potpornih vektora, dok smo analizi korisničkih komentara, odnosno, rudarenju argumenata pristupili algoritmom Markovljevog grupiranja.