Optički strujni mjerni transformatori : završni rad - Grubić, Antonio (A. Grubić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu je dat kratki osvrt na mjerne transformatore s feromagnetskom (željeznom) jezgrom koji se u praksi nazivaju konvencionalni mjerni transformatori koji su dosegnuli svoj optimum i nisu se značajnije mijenjali u poslijednih nekoliko desetljeća. Napredak tehnologije, elektronike i elektrooptike omogućio je razvoj i upotrebu drugačijih vrsta mjernih pretvarača, bez feromagnetske jezgre, ili upotrebu (umjesto standardne željezne jezgre) drugih feritnih materijala koji imaju bolji odziv na brze promjene mjernih signala. U praksi se takvi mjerni pretvarači nazivaju nekonvencionalni mjerni transformatori, a u radu su obrađeni optički mjerni transformatori. Isti koristi optičke prijenosne sustave, tj. optičke kabele, a tehnologija mjerenja struja i napona zasnovana je na elektrooptičkim i magnetooptičkim efektima (Pockelsov i Faradayev efekt).