Sinteza regulatora za individualno zakretanje lopatica vjetroagregata : završni rad - Kušenić, Matko (M. Kušenić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Korijeni lopatica vjetroagregata trpe opterećenja koja su posljedica nejednolike distribucije vjetra na rotoru vjetroagregata. Nejednolika distribucija vjetra uzrokovana je različitim efektima, prvenstveno vertikalnim i horizontalnim profilom vjetra te otklonom gondole. Opterećenja su periodična s frekvencijama koje su višekratnici brzine vrtnje rotora. Budući da su opterećenja ovisna o azimutu rotora za sintezu sustava upravljanja s ciljem smanjenja periodičnih strukturnih opterećenja konstrukcije koristi d-q transformacija. Spomenutom transformacijom vrši se pretvorba linearnog vremenski promjenjivog sustava u linearan vremenski nepromjenjiv sustav za koji su poznate metode sinteze sustava automatskog upravljanja. U radu je provedena sinteza regulatora za individualno zakretanje lopatica vjetroagregata kojim se smanjuju strukturna opterećenja u korijenima lopatica na prvom harmoniku. Parametri regulatora su dobiveni Ziegler-Nicholsovom metodom razmatranjem prijenosnih funkcija. Projektirani sustav upravljanja individualnim zakretenjam lopatica validiran je u aero-elastičnom simulatoru FAST.