Evaluacija LTE-A sustava pomoću algoritama za dodjelu radijskih resursa : diplomski rad - Marinčić, Antonija (A. Marinčić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U današnje vrijeme mobilne komunikacije su široko rasprostranjena tehnologija. Sve je brži razvoj mobilnih mreža novih generacija, a njihov osnovni cilj je povećati brzinu prijenosa podataka te omogućiti što bolju komunikaciju između korisnika bez obzira na okolinu u kojoj se nalaze i vrstu sadržaja kojeg međusobno dijele. U radu je evaluiran LTE-A sustav. LTE-A tehnologija predstavlja četvrtu generaciju mobilnih mreža i njen je cilj osigurati veće brzine prijenosa, poboljšati kapacitet sustava i pokrivenost, osigurati fleksibilni frekvencijski pojas, poboljšati spektralnu efikasnost te smanjiti kašnjenje. Važnu ulogu u ostvarivanju navedenih poboljšanja imaju i algoritmi dodjele radijskih resursa. Stoga je u ovome radu provedena evaluacija LTE-A sustava s obzirom na korištene algoritme za dodjelu radijskih resursa. Korišteni algoritmi su: Round Robin, Best CQI, Propoortional Fair Sun, Resource Fair i MaxMin. Također se koristila i FFR metoda koja predstavlja novi način raspodjele resursa u LTE-A sustavima. Performanse sustava su promatrane u ovisnosti o slijedećim parametrima: prosječna propusnost korisničkog uređaja, vršna propusnost korisničkog uređaja, rubna propusnost korisničkog uređaja, spektralna efikasnost korisničkog uređaja, prosječna propusnost ćelije i pravednost pri dodijeli radijskih resursa. Za evaluaciju LTE-A sustava se koristio Vienna LTE-A System Level Simulator.