Vizualizacija automata stanja komunikacijskog protokola TCP : završni rad - Drmić, Ivan (I. Drmić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovim radom opisan je rad protokola TCP s fokusom na uspostavi i raskidu TCP veze. Opisano je ponašanje protokola TCP formalnim modelom automata stanja. Automat stanja programski je izveden primjenom alata za modeliranje SMC i programskog jezika Java. Automat stanja obuhvaća i klijentsku i poslužiteljsku stranu komunikacije. Vizualizacija uspostave i raskida TCP veze realizirana je pomoću grafičkog sučelja putem kojeg korisnik koristi aplikaciju. Njegovim korištenjem korisnik unosi događaje koji uzrokuju promjenu stanja automata. Rješenje obuhvaća i klijentsku i poslužiteljsku stranu komunkacije stoga se koriste dva identična automata stanja i njhov rad, prijelazi i stanja, prikazani su na grafičkom sučelju. Grafičko sučelje ima odvojenu klijentsku i poslužiteljsku stranu.