Utjecaj pojave korone na prijenosnim vodovima na okolinu : završni rad - Damjanović, Ivana (I. Damjanović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Efekt korone na nadzemnim vodovima javlja se kada jakost električnog polja vodiča prekorači dielektričnu čvrstoću zraka oko njega. Tada oko vodiča dolazi do električnih izbijanja i povećanog odvoda, što rezultira povećanjem djelatnih gubitaka. Pojavu korone karakterizira pucketanje praćeno mirisom ozona te modrikasto svjetlo oko vodiča. Zbog izmjenične promjene napona, korona se pojavljuje pri maksimalnoj vrijednosti napona, a gasi se kod prolaska napona kroz nulu. Uslijed paljenja i gašenja nastaju elektromagnetski valovi, koji izazivaju smetnje radio i tv prijemnicima, a sam ozon djeluje agresivno na materijal vodiča. Procijenjeni su i gubici snage za različite klimatske i vremenske uvjete kao i vrijednosti kritičnog napona za različite vodiče u standardnoj primjeni.