Izrada sustava hlađenja za hibridni naponsko-toplinski sunčani kolektor : diplomski rad - Čagalj, Mate (M. Čagalj, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu su opisani hibridni naponsko-toplinski sustavi s vodom i zrakom kao rashladnim sredstvom, te detaljni opisi njihovih sastavnih komponenata. Razvijen je simulacijski model direktnog i indirektnog protoka rashladnog fluida u sustavu, koji se temeljio na energetskim bilancama fotonaponskog modula, sunčanog kolektora i toplinskog spremnika. U simulacijskom modelu je uzeto u obzir uvjetovano uključivanje crpke, što je ovisilo o temperaturama vode u kolektoru i toplinskom spremniku, te održanju željene temperature potrošne tople vode u spremniku ili temperaturi fotonaponskog modula. Promatran je utjecaj izvedbe sustava (direktni i indirektni protok), toplinske stratifikacije u sustavu, ozračenosti i radne temperature fotonaponskog modula na dinamiku promjene temperature u toplinskom spremnika, te električnu i toplinsku djelotvornost sustava. Također je opisan sustav za mjerenje temperature hibridnog naponsko-toplinskog sustava izrađenog na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, koji je uspješno montiran na PV/T sustav koji je također ručno izrađen na FER-u. Sustav za mjerenje temperature koristio je Bluetooth^TM tehnologiju i 1-wire temperaturne sonde. Sustavom je upravljano pomoću LabVIEW aplikacije. Mjereno je devet točaka temperature na stražnjoj strani fotonaponskog modula, temperatura vode na izlazu iz kolektora i temperatura u spremniku vode. Promatrano je kako temperatura modula utječe na električnu i toplinsku djelotvornost sustava, te na maksimalnu izlaznu snagu. Mjerenja temperature na izlazu iz kolektora i u spremniku su korišteni za izračunavanje toplinske djelotvornosti sustava. Izlazni napon i struja trošila spojenog na fotonaponski modul korišteni su prilikom izračunavanja električne djelotvornosti sustava.