Sustav zaštite od munje lopatica vjetroagregata : završni rad - Gusak, Lorena (L. Gusak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Opće je poznata činjenica da munja ima destruktivna svojstva. Njezini udari najčešće pogađaju uzvišene objekte na uzvišenim područjima. Tom opisu odgovaraju i vjetroagregati kod kojih najozbiljniju štetu prave udari munja u lopatice. Oštećenja lopatica dijele se u nekoliko kategorija ovisno o količini štete koja je načinjena. Različitim eksperimentima i promatranjima pokušavaju se naći kvalitetna rješenja za zaštitu lopatica od udara munje. U svakom slučaju, lopatice s hvataljkama pokazuju poboljšanje, ali i na njima se događaju različita oštećenja poput taljenja hvataljki. Uz glavni cilj smanjenja kvarova na vjetroagregatu, pri osmišljanju mjera zaštite treba uzeti u obzir i cijenu njihovog izvođenja. Stoga nije uvijek rješenje potpuno izbjegavanje oštećenja, nego svođenje štete na što manje količine, prikladno održavanje i pravovremeno pregledavanje vjetroagregata.