Programska knjižnica za stvaranje znanja zasnovanog na eksperimentima unutar platforme za simuliranje trgovanja električnom energijom : završni rad - Jozić, Josip (J. Jozić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Kao dobar pristup za modeliranje liberaliziranog tržišta pokazao se model zasnovan na programskim agentima u kombinaciji sa simulacijom. Jedna takva simulacija pod nazivom Power TAC obrađena je u ovom završnom radu. Glavni akter je programski agent koji simulira brokera na tržištu električne energije. On kupuje električnu energiju od velikih proizvođača na veleprodajnom tržištu, te pomoću odgovarajućih tarifa pojedinim potrošačima prodaje na maloprodajnom tržištu. Cilj je u natjecanju s drugim agentima ostvariti najveći profit, što je ujedno i kriterij pobjede. Jedan od dosadašnjih nedostataka kostura programskog agenta bio je nemogućnost učenja kroz prethodne simulacije. Naime, po završetku jednog eksperimenta sve informacije o njemu bile bi zaboravljene, odnosno nisu se pohranjivale. Zadatak programske knjižnice koja je razvijana u sklopu ovog Završnog rada bio je omogućiti pohranu ovih podataka te pristup istim u nekim budućim s ciljem izrade programskog agenta koji je u stanju stvarati i koristiti znanje o prošlim simulacijama.