Integracija sustava za prihvat i pohranu M2M podataka s analitičkom platformom : diplomski rad - Grce, Ivan (I. Grce, 2015)
Sažetak na hrvatskom: M2M sustavi omogućuju povezivanje uređaja, koji samostalno komuniciraju i obavljaju određene zadatke, bez posredovanja ljudi. Mnoštvo uređaja tijekom komunikacije stvara velike količine podataka koje je potrebno analizirati. Kao prikladna platforma za skladištenje i analizu velikih M2M skupova podataka, pokazao se radni okvir Apache Hadoop. U radu je opisana mogućnost integracije M2M sustava s njime te je uporabom određenih alata iz njegovog "ekosustava" prikazana mogućnost analize M2M skupova podataka.