Modeliranje ploha objekata u slikama dobivenim računalnom tomografijom : završni rad - Vlašić, Tin (T. Vlašić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U potrazi za što vjerodostojnijim prikazom 3D modela razvijaju se i koriste razne metode segmentacije. Segmentacija se definira kao rastav neke cjeline na dijelove na način da se objekti sličnih svojstava po nekom uvjetu drže zajedno. Metoda računalne tomografije koristi rendgenske ili x-zrake koje prolaze kroz tijelo te atenuiraju ili se u potpunosti apsorbiraju s obzirom na vrstu tkiva kroz koje prolaze. Zrake koje prođu kroz tijelo dolaze do detektora koji s obzirom na jačinu zraka stvaraju sliku. Faze valićnih transformacija signala na mjestima prekida pokazuju svojstvo koherencije, što znaci da su linearne i sijeku se točno u točki prekida, ili, ako je prijelaz blaži, imaju tendenciju skupljanja u toj točki. To svojstvo je iskorišteno u potrazi rubova. Prikazani su rezultati i usporedba s metodom praga te priloženi kodovi.