Sinteza sustava upravljanja plutajućim vjetroagregatom : završni rad - Kvesić, Marijo (M. Kvesić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U svijetu su sve veće potrebe za obnovljivim izvorima energije. Energija vjetra je oblik obnovljivog izvora energije s najbržim porastom po ukupno instaliranoj snazi u svijetu. Vjetar na moru je ustaljeniji, stoga se more čini kao odlično mjesto za izgradnju vjetroelektrana. Uz sve to, upravljanje plutajućim vjetroagregatim nije lagano zbog morskih mjena i energije valova i drugog. U radu je projektiran linearizirani kompenzator njihanja koji dovoljno dobro ispravlja ponašanje sustava u odnosu na poremećaje izazvane valovima. Korištenje alata poput MATLAB-a, FAST-a i ostalih omogućuju lakše lineariziranje modela. Nakon linearizacije određeni su prirodna frekvencija i relativni koeficijent prigušenja. Pomoću prirodne frekvencije i relativnog koeficijenta prigušenja projektiran je kompenzator njihanja s obzirom na željeno povećanje prigušenja sustava. Adaptaciju parametara kompenzatora moguće je ostvariti korištenjem brzine vjetra ili kuta zakreta lopatica. Projektirani kompenzator dodatno povećava prigušenje sustava, ali zbog ograničenja sustava, ograničava se mogućnost prigušenja. Stoga se samo djelomično mogu umanjiti oscilacije platforme.