Duboko učenje vektorskih reprezentacija riječi za modele označavanja tekstova na hrvatskome jeziku : diplomski rad - Gašić, Goran (G. Gašić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Vektorske reprezentacije riječi prikazuju riječi nisko-dimenzionalnim vektorima realnih vrijednosti u svrhu matematičkog zapisa sintaksnih te semantičkih informacija. Nenadziranim učenjem na skupu teksta hrWaC od 1.4 milijardu pojavnica izgrađujemo 4 tipa reprezentacija za rječnik od 200000 riječi. Pomoću njih dubokim učenjem izgrađujemo modele označavanja tekstova zasnovane na umjetnim neuronskim mrežama. Kombiniramo dostupne označene skupove podataka. Ostvarujemo vrhunsku ili točnost blisku vrhunskoj za označavanje vrsta riječi (96.40%), morfo-sintaksnih deskriptora (89.95%) te imenovanih entiteta (98.61%) na ispitnim skupovima. Javno objavljujemo sve skupove podataka.