Analiza širokopojasne ENZ metapovršine s ugrađenim nefosterovskim elementima : diplomski rad - Vasilj, Nataša (N. Vasilj, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu dan je kratak pregled osnovnih stvari o metamaterijalima i metapovršinama. Izveden je matematički model za izračun osnovnih parametara koji opisuju neku metapovršinu. Pomoću tog modela napisan je programski kod koji pomoću raspršnih parametara određene metapovršine računa tražene parametre (primjerice površinsku impedanciju) te iscrtava pripadne grafove. Program je testiran na nekoliko poznatih struktura te je utvrđena njegova ispravnost. Stoga je isti program korišten za analizu pasivne jedinične ćelije kapacitivne metapovršine čiji je model prethodno izrađen pomoću CST-a. Potom se pasivnoj ćeliji dodaju nefosterovki elementi te se cijela struktura analizira korištenjem ADS-a. Provedeno istraživanje dalo je zadovoljavajuće rezultate te je uspješno ostvarena aktivna metapovršina.