Analiza i vizualizacija velikih podataka u Apache Spark okruženju : diplomski rad - Kovačev, Josipa (J. Kovačev, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Područje analize podataka suočava se s eksponencijalnim rastom količine podataka koje je teško obrađivati koristeći tradicionalne metode i alate. Apache Spark omogućava skalabilnu i brzu raspodijeljenu obradu velikih podatka u grozdovima računala. Spark uz pomoć memorijskih apstrakcija drži podatke u radnoj memoriju tijekom cijelog rada što mu omogućava izbjegavanje ulazno-izlaznih uskih grla pri zapisavanju i čitanju s diska čime postiže veće brzine od sličnih platformi. Dozvoljene su samo krupno-zrnate transformacije čime je efikasno osigurana otpornost na greške kroz logiranje transformacija bez replikacije podataka. Spark sadrži i posebne module koje je moguće kombinirati: Spark SQL za rad sa strukturiranim podacima, MLlib za strojno učenje, GraphX za operacije s grafovima i Spark Streaming za tokove podataka.