Sustav za regulaciju uzbude sinkronog generatora temeljen na pretvaraču Unitrol 6080 i kontroleru S7-1516 : diplomski rad - Raič, Katica (K. Raič, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U klasičnoj regulacijskoj strukturi sustav regulacije uzbude sinkronog generatora uključuje sustav uzbude i sinkroni stroj. Sustav uzbude uključuje regulator struje uzbude, regulator napona stezaljki generatora, regulator jalove snage i stabilizator elektromehaničkih oscilacija. U radu je dan pregled sustava uzbude Unitrol 6080 tvrtke ABB. To je statički sustav uzbude koji regulira napon na stezaljkama sinkronog generatora te odanu jalovu snagu izravnim upravljanjem struje uzbude putem tiristorskog usmjerivača. Sastoji se od regulatora napona generatora (PID tip), regulatora struje uzbude (PI tip) te nadređenog regulatora po jalovoj snazi i faktoru snage. U najkraćim crtama prikazan je matematički model sinkronog generatora te su navedene i detaljno opisane upravljačko-regulacijske funkcije sustava Unitrol. Obrađen je pogonski dijagram sinkronog hidrogeneratora te AVR ograničavači. Sustav uzbude ispitan je pomoću simulatora sinkronog generatora u stanjima praznog hoda te opterećenja. Opisan je SIMATIC programabilni logički kontroler s naglaskom na izvedbu S7-1500 korištenu pri izradi diplomskog rada. Algoritam za upravljanje pretvaračem implementiran je u inženjerskom alatu za SIMATIC STEP 7 unutar TIA Portala. Za izradu vizualizacijskog sučelja korišten je softver WinCC unutar TIA Portala.