Biološki učinci dalekovoda : završni rad - Babić, Marin (M. Babić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U okviru zadatka je opisano kako električna i magnetska polja mogu djelovati na ljude. Navedeni su izvori električnih i magnetskih polja i vrijednosti njihovih jakosti polja. Opisana je razlika između ionizirajućeg i neionizirajućeg zračenja i kako te vrste zračenja mogu djelovati na ljude. Također su navedni podatci kojim vrijednostima polja ljudi mogu biti izloženi da nema nikakvih opasnosti po zdravlje. Izvedena su mnoga istraživanja kako zračenje može štetno djelovati, ali nije se došlo do jedinstvenog zaključka. Opisane su i neke tehnike zaštite od električnih i magnetskih polja, ali najbolja zaštita je što manje izlaganje njihovom utjecaju.