Kaskadni ispadi elemenata elektroenergetske prijenosne mreže : diplomski rad - Štironja, Ante (A. Štironja, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Sigurnosne analize koje se provode u EES-u predstavljaju jednu od temeljnih zadaća suvremenih centara upravljanja. Cilj ovakvih analiza je otkrivanje elemenata čiji ispadi uzrokuju narušavanje postavljenih ograničenja te procjeni težine navedenih elemenata. Narušavanje postavljenih ograničenja odnosi se na tokove snaga kroz elemente mreže i iznose napona u čvorištima. Ako bi, u slučaju narušavanja tih ograničenja, zaštitni uređaji isklopili neke elemente (npr. zbog preopterećenja vodova)moguće je da zbog takvog kaskadnog ispada dođe do raspada EES-a. Analiza ispada omogućava uvid u stanje mreže temeljem čega je moguće poboljšati prijenos električne energije kroz mrežu, npr. dodavanjem ili prekonfiguracijom mreže. Primjenjujući navedeni kriterij prilikom projektiranja novih postrojenja, elektrana ili poboljšanja povezanosti međusobnih čvorova ostvaruje se najpovoljnije rješenje u smislu kvalitete prijenosa električne energije , pri čemu je potrebno imati u vidu i ekonomičnost projektiranja. Sigurnosne analize omogućuju detektiranje kritičnih mjesta koja je potom moguće zaštiti odgovarajućom opremom, au slučaju neplaniranih ispada pružaju unaprijed određeni tijek operacija za najbolje optimalno stanje mreže.