Projektiranje sustava za upravljanje termokomorom : završni rad - Mišlov, Roko (R. Mišlov, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Upravljajući grijačem termokomore, zadatak rada je postaviti i održati temperaturu na zadanoj veličini. Čitav sustav se sastoji od osjetila temperature, upravljačkog sklopa i pogonskog sklopa grijača. Za upravljački sklop odabran je mikrokontroler Arduino Uno, a za senzore Dallasovi DS18B20 kao komponente već na raspolaganju. Regulatori bi se ostvarili razvojem programske podrške za mikrokontroler. Za početak čitav sustav se testirao na maketi termokomore, koja je bila napravljena od stiropora i aluminijske folije kao termičkih izolatora, da bi se potvrdio rad dvaju regulatora, proporcionalnog pojačanja i relejnog regulatora. Snaga, iako mala, je bila dovoljna da reprezentira jedan sustav na kojem se dalo izvesti mjerenja i usavršiti regulatore. Tako se nakon rada na maketi termokomore rad nastavio na grijaču snage 0,8 kW. Kroz mjerenja se pokazalo da je to dovoljno da se ispitaju temperature do 80 °C ali da se može ići i iznad 100 °C. Postignuti su prvi ciljevi da se uklone nadvišenja, te da temperatura može ostati unutar željenih granica kombinacijom oba regulatora. Sva programska podrška pisana je i koristi se na Arduino Uno mikrokontroleru, kojeg smo uklopili i na tiskanu pločicu koju smo izradili posebno za potrebe pogonskog i upravljačkog sklopa. Osim programiranja za Arduino skriptom u Matlabu se prikupljalo podatke radi lakše kasnije obrade, a u KiCadu se napravila tiskana pločica.