Razvoj grafičkog korisničkog sučelja za sustave upravljanja i nadzora : završni rad - Malbašić, Nino (N. Malbašić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Računarstvo u oblaku suvremeni je način korištenja računalnih sustava iznajmljivanjem svega što može biti usluga. Najčešće se tu radi o iznajmljivanju infrastrukture, programa ili platforme kao usluge. Sve češće, ulaganje u računalnu infrastrukturu nije isplativo, a s druge strane povezanost internetom svih računalnih sustava raste. Jasno je stoga da računarstvo u oblaku postaje naša svakodnevica. Vrlo kompleksne poslove na svim razinama sve češće obavljaju specijalizirana računala, pa čak i nakupine računala organizirane u računalni oblak. Upravo zato je velika važnost i na sustavima za upravljanje i nadzor koji omogućuju praćenje ponašanja sustava, uspostavljanje konzistentnosti i pouzdanosti, upravljanje s ciljem prilagodbe usluge krajnjim korisnicima te povećanjem performanse. Cilj ovog rada je razviti grafičko korisničko sučelje za sustav upravljanja i nadzora. Za potrebe razvoja napravljen je presjek pogodnih web tehnologija te je odabrana najpogodnija. YMER je programsko razvojni alat za izradu jednostavnih aplikacija temeljenih na webu, a cjelokupna implementacija praktičnog dijela rada napravljena je u YMER-u. Aplikacija se sastoji od grafičkog sučelja s pregledom inventara računala u oblaku, detaljnog pregleda pojedinog poslužitelja, nekolicine upravljačkih akcija, praćenja metrika, obavijesti i alarma.