Predviđanje kretanja plovila : završni rad - Jurković, Tibor (T. Jurković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu objašnjen je cjelokupan proces praćenja plovila, a rezultati su grafički prikazani kroz izvedenu aplikaciju. Posebno je opisan GPS sustav kao trenutno najprecizniji sustav globalnog pozicioniranja, a usporedbe radi, napravljen je i kratki osvrt na stariji sustav pozicioniranja koji je koristio GSM tehnologiju. Tehnički karakteristike uređaja koji služi za određivanje pozicije i prijenos podataka na plovilima prikazane su koristeći tehničke specifikacije uređaja posebno namijenjenih praćenju plovila. U radu su također opisane GPRS te Iridium tehnologija koje se koriste za prijenos podataka o kretanju plovila. Uz rad, izrađena je i programska podrška koja je namijenjena za grafički prikaza podataka o kretanju. Kod aplikacije nalazi se u dodatku rada, kao i primjer baze podataka. U radu je opisan sofver korišten pri izradi aplikacije, a uključuje geografski informacijski sustav ArcGIS za prikaz i rad sa geografskim podacima, skriptni programski jezik JavaScript kojim je napravljena logika aplikacije, te SQL programski jezik za rad s podacima u podatkovnoj bazi. U radu se nalaze i prikazi zaslona izrađene programske podrške uz objašnjenja vizualnih elemenata na karti te njihovih funkcija.