Automatsko otkrivanje umora vozača : diplomski rad - Bojanovsky, Veno (V. Bojanovsky, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Rad iznosi opasnost umora vozača u prometu, koji u moderno vrijeme postaje rješiv pravovremenom detekcijom umora. Kao metoda s najvećim potencijalom otkrivanja umora, u radu se koristi tehnologija praćenja lica, konkretno Visage FaceTracker. Opisana je problematika vezana uz objektivno ocjenjivanje umora i različite načine na koji se u različitim uvjetima manifestira. Korištenjem parametara nagiba glave, otvorenosti očiju i ustiju, kroz obradu video datoteka s primjerima elemenata umora, pronalaze se optimalne vrijednosti parametara za otkrivanje umora. Konačno, korištenjem dobivenih parametara se obrađuju video datoteke sa stvarnim primjerima umora te su dani i opisani dobiveni rezultati koji pokazuju razumnu preciznost, obzirom na opseg i kompleksnost problema.