Sustav za automatsko početno pozicioniranje lopatica laboratorijskog vjetroagregata : završni rad - Mišković, Ivan (I. Mišković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu su opisani razvijeni algoritmi za početno pozicioniranje lopatica vjetroagregata u Laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i njihova implementacija u programskom paketu LabVIEW. Sustav za automatsko pozicioniranje lopatica u početni položaj osmišljen je u skladu s dostupnom mjernom instrumentacijom, koju čine potenciometar i inkrementalni enkoder. Zbog velikog prijenosnog omjera između lopatice i enkodera nije moguće koristiti standardno resetiranje enkodera pomoću nul impulsa. Stoga je predloženo rješenje koje objedinjuje oba dostupna senzora. Uz eksperimentalne rezultate testiranja, u radu je priložena i dokumentacija korištene opreme.