Upravljanje gestama 3D objektom pomoću uređaja Leap Motion : diplomski rad - Ciganović-Janković, Damir (D. Ciganović-Janković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Leap Motion je uređaj za prepoznavanje pokreta i gesti ruku. U radu je objašnjen način na koji uređaj radi te koje su njegove prednosti i nedostaci. Glavni cilj rada bio je iskoristiti aplikacijsko programsko sučelje Leap Motion-a, biblioteku leap.js, kako bi se ostvarilo upravljanje 3D objektom unutar aplikacije. Cilj je ostvaren ugrađivanjem podrške za Leap Motion funkcionalnosti unutar već postojeće web aplikacije Micro Soot maintenance app tako da se aplikacijom upravljalo pomoću gesti. Aplikacija ima pet različitih načina rada te je za njenu implementaciju korišteno nekoliko različitih Javascript biblioteka, od kojih je posebno važna Three.js potrebna za implementaciju 3D grafike unutar aplikacije. Za potrebe prepoznavanja gesti bilo je potrebno implementirati vlastiti prepoznavatelj gesti kako bi se proširio ograničen skup gesti koje sam uređaj može prepoznati. Gestama se aplikacijom upravljalo na način da je svaka gesta, ovisno o načinu rada, okidala neku od akcija unutar aplikacije, ponekad zavisno o položaju ruke, a ponekad ne.