Primjena konkretnih mjera energetske učinkovitosti Sustava obveze energetske učinkovitosti za distributere na primjeru Hrvatske : diplomski rad - Potočki, Lidija (L. Potočki, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Europska unija donijela je 2012. godine novu energetsku direktivu, kojom, između ostalog, propisuje uspostavljanje sustava obveze energetske učinkovitosti. Republika Hrvatska, kao punopravna država članica, uvodi sustav obveze energetske učinkovitosti 2016. godine. Sustav će obuhvaćati 37 distributera, koji će se uključivati različitom dinamikom. Ukupan iznos uštede koji Hrvatska mora ostvariti iznosi 54,25 PJ, a sustavom obveze planira se uštedjeti 22,156 PJ. U radu je detaljno objašnjeno pet mjera iz sektora kućanstva, s odgovarajućim proračunima. Predložen je plan ispune obveze za dva distributera, uključujući broj objekata koje treba obnoviti i financijski aspekt iz kojeg je vidljivo da je jeftinije provoditi mjere energetske učinkovitosti, nego plaćati doprinos Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.