Priključak i zaštita solarne elektrane Čateks 1 Čakovec na niskonaponsku elektroenergetsku mrežu : diplomski rad - Posavec, Josip (J. Posavec, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad, u prvom dijelu, daje pregled zakonskih akata u Republici Hrvatskoj koji su vezani uz osnove tehničkih uvjeta za priključenje proizvođača na elektroenergetsku mrežu. Prikazana je osnovna varijanta priključka ovisno o naponskoj razini, snazi i mogućnostima pogona elektrane. Drugi dio rada daje pregled uvijeta koje mora zadovoljavati solarna elektrana u pogledu strujno – naponskih prilika u mreži. Na primjeru konkretne solarne elektrane napravljena je analiza utjecaja elektrane na mrežu. Treći dio rada daje način određivanja selektivnog podešenja zaštitnih uređaja za solarnu elektranu snage 299 kW priključene na niskonaponsku mrežu. Preduvjet za primjereni paralelni pogon elektrane s mrežom je selektivno podešenje zaštite u elektrani, ali i samoj mreži s kojom elektrana radi paralelno.