Primjena neparametarskih algoritama u optimizaciji : diplomski rad - Budiselić, Marko (M. Budiselić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Neparametarskim algoritmima postiže se brža prilagodba algoritma konkretnom problemu, što je svakako prednost u odnosu na algoritme koji posjeduju neki skup parametara. S druge strane, neparametarski algoritmi obično su ograničeni na neki mali skup prikaza rješenja koji oni mogu izgenerirati. Ako se problem može jednostavno prikazati onim prikazom s kojim radi neki neparametarski algoritam onda svakao treba probati riješiti problem koristeći neparametarske algoritme. Ovim radom također se pokazuje da ne postoji algoritam koji bi idealno radio sa svim optimizacijskim problemima (engl. No free lunch theorem).