Demonstracija protokola usmjeravanja u telekomunikacijskoj mreži : diplomski rad - Zelenika, Martina (M. Zelenika, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Mreže zasnovane na IP protokolima još uvijek dominiraju u komunikacijskim mrežama. One se temelje na nekoliko osnovnih protokola usmjeravanja koji uključuju OSPF, IS-IS i RIP za usmjeravanje unutar jednog autonomnog sustava te BGP kao osnovnog i jedinog korištenog danas za usmjeravanje između autonomnih sustava. MPLS tehnologija se zasniva na komutaciji oznaka, te kao takva ne zahtijeva kompleksni postupak otvaranja zaglavlja svakog paketa te pregledavanja tablica usmjeravanja kao što je slučaj kod tradicionalnih IP mreža. Osim brzine MPLS mreže donose razne prednosti nad IP mrežama poput upravljanja prometom (Traffic Engeneering) i veću kontrolu nad usmjeravanjem prometa. GMPLS tehnologija je nadogradnja na MPLS tehnologiju koja pruža mogućnost komutacije valnih duljina i optičkih vlakana te je pogodna za korištenje na području optičkih mreža.