Kratkoročno predviđanje potrošnje električne energije : diplomski rad - Deak, Marko (M. Deak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Problem kratkoročnog predviđanja potrošnje električne energije jedan je od osnovnih primjera prognoze vrijednosti vremenskih sljedova te ima značajnu ulogu u električnoj opskrbi. Svrha ovog rada je demonstrirati primjenu metoda genetskog programiranja na problemu kratkoročnog predviđanja potrošnje električne energije te usporedba rezultata sa postojećim dobivenim primjenom drugih metoda. Uz osnovnu implementaciju genetskog programiranja dodano je i linearno skaliranje te semantičko genetsko programiranje za poboljšanje dobivenog rješenja te strože poštivanje semantike prisutne u ulaznim podatcima. Najveći dio optimizacije dobivenih modela implementacija je metoda skupnog učenja primijenjenih na genetsko programiranje, odnosno algoritama GPBoost i BCC. Prikazani su rezultati implementiranog algoritma te njegovih različitih varijacija uz utjecaj promjene parametara algoritma na kvalitetu najboljeg dobivenog rješenja. Konačno su dana razmatranja rezultata te kraće ideje za daljnja poboljšanja rezultata.