Razvoj demo aplikacije za troosni Kartezijski robot Schneider Electric : završni rad - Kulaš, Matko (M. Kulaš, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je robot Lexium MAX R3 osposobljen za izvršavanje kretanja i ostalih zadataka. Od početnog spajanja ormara, induktivnih senzora kraja radnog prostora te sigurnosnih prekidača, robotski sustav je pripremljen za pokretanje. Programskom podrškom SoMove postavljeni su regulacijski parametri petlji brzine, položaja i struje. Postavljeni su i parametri CAN komunikacije, brzina prijenosa i adresa servo pogona LXM32A bez kojih kontroler LMC058 ne bi mogao stupiti u vezu s njima i zadavati naredbe pa pokretanje osi. Spajanjem na kontroler i povezivanjem na računalo pomoću programske podrške SoMachine započeta je konfiguracija kontrolera. Odabirom modela i serije servo pogona, upravljačkog tabloa i postavljanjem parametara komunikacije, sustav je dobio cjelinu i zatvorenu petlju. Blokovskim sastavljanjem programskog koda, ostvareno je kretanje robota od točke do točke te kontinuirano kretanje po zadanoj putanji. Riješen je problem direktne i inverzne kinematike te je omogućeno upravljanje položajem vrha alata.