Upravljanje radnom snagom vjetroelektrane : završni rad - Petrović, Luka (L. Petrović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Povećanjem udjela sustava obnovljivih izvora energije u odnosu na konvencionalne proizvođače električe energije rastu i zahtjevi mrežnih pravila koje mora zadovoljiti svaki proizvođač. Stoga se javlja potreba za upravljanjem radnom snagom vjetroelektrane. U ovom su radu opisana načela upravljanja vjetroelektranom. Analizirana je aerodinamika vjetroagregata i njegov matematički model te su opisani regulatori momenta generatora i kuta zakreta lopatica koji omogućuju stalnu proizvodnju snage vjetroagregata. Objašnjene su aerodinamičke pojave u vjetroelektrani, međudjelovanje vjetroagregata te je konceptualno opisan regulator vjetroelektrane koji raspodjeljuje ukupnu referencu radne snage vjetroelektrane na pojedinačne vjetroagregate.