Napredne energetske mreže u zgradama : diplomski rad - Jakić, Ines (I. Jakić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisane su paradigme napredne energetske mreže kao i paradigme pametne zgrade u kontekstu te mreže. Dani su i teorijski opisi njihovih modela. Isto tako prikazani su potencijali i moguća evolucija postojećih zgrada i gradova u pametne i uspoređene su karakteristike postojeće i buduće elektroenergetske mreže. Uz to napravljen je i matematički model te simulacija pametne zgrade u sustavu za modeliranje GAMS gdje se analiziralo mogućnost pametne kuće da uz pomoć obnovljivih izvora energije, baterije i podataka o cijeni električne energije na tržištu u stvarnom vremenu minimiziraju troškovi električne energije za krajnjeg potrošača . Na kraju je donesen zaključak o perspektivi ulaganja u koncept pametnih zgrada, a samim time i koncept pametne mreže.