Napredni sustav upravljanja transformatorskom stanicom : diplomski rad - Damičević, Antonio (A. Damičević, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Automatizacija arhitekture transformatorske stanice dovela je do očite potrebe za razvojem jedinstvenog protokola komunikacije te se prema tome pristupa razvoju standardne norme IEC 61850. Ova norma određuje univerzalan konfiguracijski jezik SCL, standardan princip modeliranja elemenata rasklopnog postrojenja, standardne vertikalne i horizontalne apstraktne servise komunikacije te načine njihovog mapiranja na stvarne protokole. Fokus rada je na GOOSE porukama fiksne strukture koje omogućuju jako brz prijenos promjene signala između više uređaja putem ethernet mreže i optičkih kabela. Nadalje, prikazano je kako se u transformatorskim stanicama GOOSE poruke koriste za ostvarivanje različitih funkcija upravljanja i zaštite te kako je na stvarnom primjeru TS Đakovo 220/110 kV moguće ostvariti interoperabilnost uređaja različitih proizvođača. Na kraju su navedene osnovne značajke koncepta procesne sabirnice koji je budućnost sustava upravljanja transformatorskom stanicom.