Usporedba kodiranja unutar slike u HEVC i H.264/AVC videokoderima : završni rad - Gutić, Neven (N. Gutić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Novi postupak za kodiranje videosignala poznat pod kraticom HEVC (High Efficiency Video Coding) unosi brojna poboljšanja u odnosu na prethodnu generaciju kodera izvedenu u skladu s normom H.264/AVC (Advanced Video Coding), jedan dio tih poboljšanja odnosi se i na predviđanje unutar slike koje se primjenjuje pri kodiranju I-slika (Intra Coded Image) gdje se slika kodira kao samostalno i neovisno o ostalim slikama u sekvenci videosignala. U radu su objašnjene temeljne značajke HEVC i H.264/AVC postupaka kompresije te izdvojena nova rješenja uvedena u HEVC koderu u odnosu na H.264/AVC. Analizirana je metoda predviđanja elemenata slike u bloku pri H.264/AVC i HEVC kodiranju te određeni kriteriji za odabir veličine bloka čiji elementi se predviđaju. Provedeno je kodiranje ispitnih videosekvenci, kodirajući sve slike kao I-slike uporabom HEVC i H.264/AVC kodera te ispitani utjecaji promjene parametara unutarnjeg predviđanja na brzinu prijenosa, kvalitetu slike i složenost izvedbe kodera i dekodera.