Analiza koordinirane proizvodnje električne energije vjetrene elektrane Vrataruša i hidroelektrane Vinodol : diplomski rad - Martić, Ivan (I. Martić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Promjenjivost i kompleksne metode prognoziranja proizvodnje električne energije iz vjetra predstavljaju rastući problem. Iz perspektive elektroenergetskog sustava, to predstavlja dodatan problem što se tiče balansiranja ponude i potražnje te stvara potrebu za povećanjem kapaciteta za balansiranje. Jedno od najboljih rješenja ovog problema je upotreba hidroelektrana i reverzibilnih hidroelektrana kao rezervnog kapaciteta za uravnoteženje odstupanja proizvodnje iz vjetra. U ovom radu je analiziran utjecaj promjenjive proizvodnje električne energije iz vjetra na cijenu u sjeni vode. Dobivanje cijene u sjeni vode je bitno radi određivanja marginalnog troška koordinirane proizvodnje. Maksimizacija profita je riješena kao primalni problem, a određivanje vrijednosti ograničenih resursa kao dualni problem, koristeći pristup linearnog programiranja.