Mrežne usluge za razmjenu podataka u heterogenom sustavu za praćenje rukometnih utakmica : završni rad - Fadljević, Leon (L. Fadljević, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je razvoj modela razmjene podataka temeljenog na mrežnim uslugama za potrebe heterogenog sustava za praćenje rukometnih utakmica. Sustav za praćenje rukometnih utakmica sastoji se od mrežne aplikacije, mobilne aplikacije temeljene na Android operacijskom sustavu i NoSQL bazi podataka te skladišta podataka temeljenog na relacijskoj bazi podataka i OLAP arhitekturi. Pregledom povijesti razvoja svih grupa mrežnih usluga, njihova načina rada te složenosti upravljanja nad tim komponentama, REST arhitekturni model daleko prednjači nad konkurentnim tipovima mrežnih usluga i utemeljuje sigurnost za njegovim odabirom pri razvoju modernog poslovnog projekta. Njime je ostvarena jednostavna, efikasna i pouzdana komunikacija između svih spomenutih slojeva heterogenog sustava, a dodatna prednost koja se ističe implementacijom ovog modela mrežnih usluga jest velika skalabilnost čitavog sustava i način rada koji je vrlo blizu onome s odzivom u stvarnom vremenu (trenutnim odzivom). Na koji način će se u budućnosti razvijati mrežne usluge kao komunikacijska komponenta unutar raznih vrsta sustava ostaje nepoznanica, ali svakako je to jedna zrela i vrlo obećavajuća grana u računarstvu na kojoj će se zasigurno bilježiti napredak.