Metodologija i načini optimiranja energetske učinkovitosti telekomunikacijskih mreža : završni rad - Pelin, Istok (I. Pelin, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Energetska učinkovitost u mobilnim mrežama rastući problem za mobilne operatore kako ne bi samo zadržati profitabilnost, nego i smanjili ukupan učinak na okoliš. Ovaj novi trend postizanja energetske učinkovitosti u mobilnim mrežama motivira standardizacijske odbore i mrežne operatore da kontinuirano istražuju buduće tehnologije kako bi se donijela poboljšanja u cijeloj mrežnoj infrastrukturi. U ovom radu donosim kratak pregled metoda za poboljšanje energetske učinkovitosti u mobilnim mrežama, istražujem neke probleme i izazove i predlažem neke tehnike kako bi se omogućila energetski učinkovita ili "zelena" mobilna mreža. Budući da bazne stanice konzumiraju najveći dio ukupne energije koja se koristi u mobilnoj mreži, prvo sam pružio sveobuhvatan pregled tehnika za uštedu energije u baznim postajama. Zatim sam razmatrao o tome kako heterogena implementacija mreže temeljene na mikro, piko i femto ćelijama može koristiti za postizanje tog cilja.