Izrada sveučilišne satnice uporabom stohastičkih algoritama : diplomski rad - Poljak, Dominik (D. Poljak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Izrada rasporeda predavanja na sveučilištu je izuzetno važan i vrlo težak optimizacijski problem za koji pronalazak kvalitetnih rješenja predstavlja vrlo izazovan zadatak. Smatra se NP-teškim kombinatornim problemom s vrlo ograničenim prostorom rješenja. U literaturi su razvijene brojne tehnike za rješavanje ovog problema. Predstavljene tehnike u ovom radu razvijene su na temelju aktualnih pristupa problemu sveučilišne satnice. Između postojećih pristupa odabrani su metaheuristički pristupi s obzirom da su smatrani jednim od najboljih za rješavanje problema sveučilišne satnice. Preciznije, odabrani su tabu pretraga i simulirano kaljenje u kombinaciji s algoritmom unatražnog pretraživanja i pretragom velikog susjedstva. Dekompozicija problema je ostvarena podjelom problema u četiri faze gdje svaka sljedeća faza rješava sve složeniji problem. Rezultati su zadovoljavajući te su dane smjernice za daljnja poboljšanja.