Brojanje vozila na parkiralištu primjenom računalnog vida : završni rad - Ričković, Krešimir (K. Ričković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog rada, razvijen je sustav za brojanje vozila na parkiralištu. Zadatak koji sustav obavlja jest detekcija vozila i brojanje. Sustav obavlja zadatke primjenom računalnog vida. Programsko okruženje u kojem je sustav razvijen je C++ i koristi dodatne biblioteke otvorenog kôda OpenCV i bgslibrary. Ulazni video zapis sustav dobiva putem kamere ili putem snimljenog video zapisa. Prije početka detektiranja, ručno se zadaje regija interesa, početni broj vozila na parkiralištu i smjer ulaska na parkiralište. Detekcija vozila je izvršena detekcijom pomaka na slikama upotrebom algoritma subtrakcije pozadine temporalnom srednjom vrijednosti i post-procesiranjem slike morfološkim operacijama zatvaranja i konveksnog trupa. Vozila čije su površine obrisa veće od zadane površine se detektiraju kao vozila kako sustav ne bi lažno detektirao objekte koji nisu vozila. Smjer kretanja vozila se uspoređuje sa smjerom ulaska na parkiralište i na temelju te informacije sustav zaključuje je li vozilo ušlo ili izašlo s parkirališta. Sukladno tome sustav povećava ili smanjuje brojač vozila na parkiralištu. Izvršeno je testiranje sustava, a rezultati su komentirani u radu.