Modeli predviđanja prijelaza korisnika drugim davateljima usluga u telekomunikacijama : diplomski rad - Rasonja, Ozren (O. Rasonja, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Kao rješenje problema odljeva korisnika, koji je prepoznat kao jedan od najvažnijih problema s kojim se susreću telekomunikacijska poduzeća, ističe se aplikacija koja se svrstava u kategoriju proaktivnog upravljanja odljevom korisnika. Radi se o aplikaciji koja na temelju ulaznih podataka izgrađuje model te vrši predviđanje hoće li neki korisnik raskinuti poslovni odnos. Na taj način moguće je unaprijed predvidjeti odljev te poduzeti određene akcije kako bi se on spriječio. U ovom radu poseban naglasak stavljen je na istraživanje uspješnosti predviđanja koristeći različite tehnike strojnog učenja i algoritme za izgradnju modela. Napravljena je usporedba izgrađenih modela te analiza dobivenih rezultata. Uočeno je da najuspješnije rezultate daju tehnika unakrsne provjere i algoritam J48 kao predstavnik stabla odlučivanja.