Detekcija i raspoznavanje registarskih pločica na vozilima : završni rad - Huljina, Tomislav (T. Huljina, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisan jedan pristup u izradi sustava za prepoznavanje najčešćeg tipa hrvatskih registarskih pločica. Prepoznavanje je podijeno na dvije faze: detekciju i očitavanje. Kod obje faze se pokušavaju pronaći određene karakteristike koje ima promatrani tip registracija. U detekciji se pronalazi mjesto na slici koje bi moglo predstavljati registraciju. U očitavanju je opisano na koji način se prepoznaju znakovi koji se nalaze na registraciji. Na samome kraju su opisani rezultati kreiranog algoritma - brzina i točnost nad ispitnim primjerima. Sustav je kreiran pomoću programskoga jezika java i biblioteka OpenCV i Tesseract.