Proračun eksternih troškova termoelektrana u Hrvatskoj modelima Ecosense i Simpacts : diplomski rad - Markač, Martin (M. Markač, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Eksterni troškovi u elektroenergetici predstavljaju nekompenzirane štete koje se javljaju kao neželjene posljedice proizvodnje električne energije. Eksterni troškovi mogu služiti za usporedbu različitih tehnologija za proizvodnju električne energije i različitih strategija razvoja elektroenergetskog sustava s obzirom na njihov utjecaj na okoliš. Za procjenu utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje uzrokovanih proizvodnjom električne energije, te pripadajućih eksternih troškova koristila su se dva najpoznatija računalna paketa SIMPACTS i Ecosense. Oni proračunavaju eksterne troškove na temelju štete za okoliš/zdravlje koju uzrokuju, tzv. metodom slijeda utjecaja. U ovome radu prikazani su rezultati proračuna eksternih troškova termoelektrana na hrvatskom teritoriju za 2011.godinu.