Optimizacija evolucijskim učenjem : završni rad - Užarević, Josip (J. Užarević, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad uvodi u problematiku optimizacije funkcije te obrađuje genetske algoritme i algoritme strojnog učenja. Opisuju se osnovni koncepti pri radu sa strojnim učenjem te osnovne genetske operacije koje se koriste kod genetskih algoritama. Obrađen je algoritam LEM, kao okvir za izmjenično korištenje strojnog učenja i genetskog algoritma. Obrađene su optimizacijske funkcije te su opisane specifičnosti vezane za svaku od njih. Opisani su implementacijski detalji razvijene aplikacije te je provedena analiza nad algoritmima i funkcijama u vidu usporedbe rada LEM-a i rada genetskog algoritma.