Rješavanje proširenog problema bojanja grafova metaheurističkim postupcima : završni rad - Šimonović, Mateo (M. Šimonović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu su predstavljene dvije inačice problema bojanja grafova, klasična i proširena. Problem proširenog bojanja grafova primjenjiv je u domeni telekomunikacija u dodjeljivanju jedinstvenih indeksa susjednim ćelijama u LTE mobilnoj mreži. Problem se obrađuje teorijski i praktično. U teorijskom dijelu detaljno je analiziran problem i određene su mogućnosti i ograničenja njegove implementacije na računalu. U radu su dalje objašnjeni različiti metaheuristički postupci, a detaljnije algoritam inteligentnih kapi vode. Na kraju su prikazani rezultati istraživanja i prijedlog rješenja problema proširenog bojanja grafova.