Razvoj aplikacije za analizu SIP prometnog opterećenja u mrežama LTE : diplomski rad - Maričević, Tomislav (T. Maričević, 2015)
Sažetak na hrvatskom: S porastom raširenosti mreže LTE raste i broj usluga dostupnih korisnicima. Zajedno s tim procesom fokus se usmjerava na konvergenciju mreža i usluga. Rezultat je IMS, koji pruža konvergenciju mreža kroz neovisnost o pristupnoj mreži. Još veći se fokus stavlja na kvalitetu korisničkog iskustva. Korisnici očekuju da usluge budu stalno dostupne pa je zbog toga potrebno provesti opsežno testiranje prije nego se sustav pusti u pogon. Jedan od ključnih faktora u IMS-u je mogućnost obrade velike količine signalizacijskog prometa, što je u fokusu ovog rada. Razvijena je aplikacija koja emulira prave korisničke agente i šalje zahtjeve za pokretanje sjednica postojećem sustavu IMS. Korišteni su različiti prometni modeli poput Poissonovog procesa te eksponencijalne i linearne distribucije, te je mjeren postotak uspješno uspostavljenih sjednica. Poissonov process i eksponencijalna distribucija pokazuju da kako povećavamo broj poruka po intervalu, odgovori počinju sve vise kasniti, što je glavni uzrok neuspješnih pokretanja sjednica. Ako dovoljno povećamo vrijeme čekanja, broj grešaka postaje minimalan. Pošto su intervali u linearnoj distribuciji slijedni i bez pauze između, linearna distribucija je korištena za testiranje rada sustava pod velikim opterećenjem. Sustav se počinje gušiti jer stižu novi zahtjevi dok stari još uvijek nisu obrađeni. Čak i nakon što broj zahtjeva po interval postane stalan, postotak uspješnosti nastavlja padati.