Rješenje privatnog oblaka temeljeno na platformi OpenStack : diplomski rad - Huško, Vlado (V. Huško, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu proučen je OpenStack i njegovo korištenje u ostvarenju privatnog oblaka. Opisani su njegovi osnovni dijelovi, način funkcioniranja, proces instalacije i konfiguracije, a prikazani su i primjeri njegovog korištenja. Opisana je struktura i funkcionalnost web aplikacije koja omogućuje korištenje i konfiguraciju OpenStack-a putem API-ja. Pri tome je veća pozornost posvećena bitnijim dijelovima koda koji čine jezgru same funkcionalnosti. Osim toga proučen je i programski okvir CFEngine kao alat za automatsko upravljanje konfiguracijom poslužitelja. Objašnjen je način njegovog funkcioniranja te je dano nekoliko osnovnih primjera koji prikazuju mogućnosti njegova korištenja unutar implementiranog sustava.