Reducirana baza gena za precizno određivanje vrsta : diplomski rad - Humski, Dorija (D. Humski, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U svrhu brze identifikacije vrsta, trenutne baze podataka bi se trebale remodelirati. Trenutne baze sadrže sekvence koje su slične jedne drugima, što dovodi do redundacije prilikom odredivanja vrsta te usporava cijeli proces. Prijedlog je da se baze podataka konvertiraju u takozvane Reducirane baze podataka. Reducirana baza podataka sadržavala bi informacije o značajnim sekvencama, a sve ostale sekvence bile bi skrivene iza za njih značajnih sekvenci. U ovom radu predložena su tri različita pristupa. Dva bazirana na hijerarhijskom grupiranju i jedan na particijskom grupi- ranju. Konačaj dizajn rada sadrži implementaciju pristupa baziranog na particijskom grupiranju, budući da se taj pristup pokazao kao najbolji.