Komunikacija strojeva zasnovana na protokolu Bluetooth 4 : završni rad - Nekić, Ivica (I. Nekić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U današnje vrijeme je komunikacija strojeva jedno od najbrže rastućih područja u telekomunikacijama uz predviđanje da će do 2020. godine 26 milijardi uređaja biti međusobno povezani. M2M uređaji imaju širok spektar primjerne u zdravstvu, sportu, sigurnosti, prijevozu, medicini itd. U osnovi, u bilo kojem području gdje se prikupljaju podaci iz okoline bez ljudskog utjecaja. Većina tih uređaja, kao izvor napajanja, koriste malene baterije u obliku novčića koje se brzo potroše uz konstantan rad tako da je bilo potrebno razviti protokol koji će omogućiti brz prijenos podataka uz što manju potrošnju energije. Za razliku od konekcijski orijentiranih prethodnih inačica protokola Bluetooth, novi protokol Bluetooth 4 je orijentiran na prijenos podataka tako da se veza između uređaja zatvara čim je prijenos gotov. U završnom radu je opisan algoritam komunikacije između perifernog uređaja, koji je implementiran na uređaju Waspmote, koji sakuplja podatke iz okoline te šalje te podatke centralnom uređaju, implementiranom na uređaju Android. Podaci poslani s uređaja Waspmote su vidljivi unutar aplikacije na uređaju Android.